Skip to main content

Onze voorstelling uit 2016

Het Spoor Bijster

Over de voorstelling

In 2016 speelde de Boschwegse Toneelgroep een verrassende locatievoorstelling; Het Spoor Bijster. Zoals de naam al verklapt, werd het stuk gespeeld op het spoor in Schijndel; het Duits Lijntje.

Onder leiding van de Schijndelse regisseur Rick Hooijberg was het een fantastisch spektakel. Hij zorgde ervoor dat de spelers konden laten zien dat ze meer in hun mars hebben dan de geijkte paden en voorstellingen in het theater.

Op een verrassende manier werd het publiek meegenomen langs het Duits Lijntje. Al snel bleek dat de voorstelling, die als een rustige cursus begint in het Spectrum, een totaal andere wending kreeg. De boswachters en zijn cursisten stuitten op onverwachte problemen en raakten daardoor het spoor bijster. Als toeschouwer werd je meegetrokken en ontkwam je er niet aan dat je deel van de voorstelling werd. Maar vervelend was het geen moment, want als je er geen behoefte aan had, hoefde je niks.

De Boschwegse Toneelgroep koos dit jaar niet voor de meest gemakkelijke weg. In het stuk moest door de acteurs veel geïmproviseerd worden. Zij sloegen erin om het publiek op te zwepen en mee te nemen in hun enthousiasme.

Reacties van het publiek

Lambèr Gevers; ‘Ik heb een leuke middag gehad! Mijn complimenten aan jullie allemaal.’

Cris van den Dungen; ‘Was een toch nog zeer zonnige middag en zeer geslaagd :)’

Janneke Van Zandbeek; ‘Het was een geweldige ervaring!’

Els van Heeswijk; ‘Het was leuk ondanks het bar slechte weer s’avonds !!’

Gerty Smits; ‘Het was kei leuk!’

Willy van Giersbergen;  ‘Bedankt voor de heerlijke avond, iedereen was super’

Angelique van Berkel; ‘Was echt super leuk!! Dank voor de gezellige avond!’

Ingrid Plender; ‘Ben weer terug, naar ‘boven de rivieren’. Heb genoten. Het was verrassend, anders en heel goed gedaan. Renate Den Engelse je was top!!!!’

Bea Hellings van Son; ‘Het was super erg genoten. Ooh wat een humor.’

Don Voets; ‘Het was erg leuk. Zeker een aanrader, ook voor de jeugd!’

Recensie Brabants Dagblad – Renée Müller

‘Natuurtocht’ loopt heerlijk uit de hand

De Boschwegse Toneelgroep speelde het afgelopen weekeinde zijn kersverse, zelf geschreven toneelstuk Het Spoor Bijster. Totaal iets anders dan voorheen, het haalt zowel acteurs als publiek in Schijndel uit hun comfortzone.

Waar je normaal in het theater in je luie stoel neerploft, moet je bij ‘Het Spoor Bijster’ stevig aan de bak. Bij binnenkomst blijkt dat je je hebt ingeschreven voor de cursus Boswachter voor Beginners: je gaat de hort op. En wel naar een stukje ‘vergeten’ Schijndelse natuur. Dus: de paden op en de lanen in.

Het theatergezelschap slaat met deze voorstelling, onder leiding van regisseur Rick Hooijberg, een gloednieuwe weg in. Die is ook voor menig Schijndelaar (en de enkele Veghelaar in het publiek) onbekend. Als toeschouwer ga je en route met de acteurs en waan je je even in een andere wereld.

Terughoudend
Vanaf het moment dat je cultureel centrum ’t Spectrum binnenwandelt, doe je mee aan de voorstelling. Je kunt er niet meer onderuit. De acteurs zitten goed in hun rol en weten op elke vraag en opmerking een antwoord te geven. Nog voor je de zaal betreedt voor de openingsscène heb je een lach op je gezicht.

De voorstelling komt wat traag op gang, ook omdat het publiek in het begin nog wat terughoudend is. Want: wat moeten we verwachten? Moeten we echt alles doen wat ze van ons vragen?

Hilarisch
Maar al snel doet iedereen fanatiek mee en ontwikkelt de verhaallijn zich. Eerst rustig, maar naarmate de tocht vordert loopt het toch, zoals dat typisch is voor het toneelgezelschap, heerlijk uit de hand. De ene flauwe grap na de andere volgt en al snel is het een avond vol hilarische hysterie. Aan álle details is gedacht. Het programmaboekje en de dialogen sluiten perfect op elkaar aan en er worden verwijzingen gemaakt naar de actualiteit. De Boschwegse Toneelgroep heeft er voor dit stuk duidelijk een schepje bovenop gedaan.

De show bestaat voor het grootste gedeelte uit improvisatie, een gewaagde stap voor het gezelschap dat al heel wat kluchten en blijspelen speelde.

Voor iedereen is tijd, je ontsnapt niet aan de aandacht van de boswachters. Vervelend wordt dat niet, als je er geen behoefte aan hebt, hoef je niks. Als bezoeker mag je zoveel inbrengen als je wilt. Sommige toeschouwers gaan zo in het toneelstuk op, dat je bijna denkt dat ze het verschil met de werkelijkheid niet meer kunnen onderscheiden.

Een groot compliment voor de Boschwegse Toneelgroep. Het is mooi om te zien hoe de acteurs het publiek opzwepen en iedereen uiteindelijk in een andere wereld belandt.

Kaarten: Op 24, 25 en 26 juni nog te zien, vrijdag 19.30 uur, zaterdag en zondag om 14.30 uur en 19.30 uur. Kaarten kosten 12,50 euro, te bestellen via de website
www.boschwegsetoneelgroep.nl.

Recensie MooiSchijndelKrant – Angeline Vermeer

Rolverdeling

Gerard Spring in ’t Veld
Els Struik
Fleur
Antje
De buurvrouwen
De vissers
De landmeters
Bedrijf BTG
Gemeentemedewerker
Hondentraining Hektor
Stand-ins
Chris van Beek
Henriëtte Schouten
Elsje van Boxtel-Geerts
Mariëlle van Aarle
Marinet Pennings, Marij Voets
Luciën Cromsigt, Cor Voets
Angela Versteegh, Loes Hak
Ruud de Visser, Robin Schellekens
Felix Kooijmans
Ingrid Lathouwers, Wendy Rutten
Renate den Engelse en Stan de Goey

Productiemedewerkers

Concept en Regie:
Productieleider:
Schrijver:
Kleding:
Grime:
Kapsels:
Techniek:
Belichting:
Decor en rekwisieten:
Vormgeving en druk:
Fotografie:
Kaartverkoop:
LEF Producties Rick Hooijberg
Leo Schouten
Marcel van der Niet
Monic van de Heijden, Ans Keetels
Marga van de Wielen, Monique van Hamond
Wendy Rutten, Tamara de Goey
Willy Leuvering
Jan de Jong
Hermie Pennings
Bertine van de Pas, Epa Papierversierders
Daniëlle Fassbender
Diny Cromsigt, Gerrie van den Boer, Ingrid de Visser

Media

Contact

Boschwegse Toneelgroep
Dr. Ariënsstraat 11
5481 BW Schijndel
T: 06-28570159
E: boschwegsetoneelgroep@gmail.com

KVK: 40218892